To si tak jednou přijdete večer domů po skvěle stráveném odpoledni a na kuchyňské lince objevíte mísu plnou červeného rybízu. No není to paráda? No jistě, samozřejmě, že je. Když jsem to zpozorovala, hned jsem věděla, že musím něco rybízového vytvořit. A tak jsem začala přemýšlet. Obyčejní lidé tráví večery sledováním televize nebo užíváním si někde venku s přáteli, ale já ne. Já raději strávím několik hodin hledáním inspirace pro pečení. Jo jo, to jsem hold celá já. :D
No není to krásné?? |
Bylo to první takové popečeníčko, takže jsem se nechtěla pouštět do ničeho extra složitého, a rozhodla jsem se pro obyčejné, avšak přesto skvělé puntíky. A pak mi navíc došlo, že červené puntíky budou hezky korespondovat s červeným rybízem, který jsem chtěla použít. Nakonec tedy vznikla puntíkovaná kakaová roláda plněná klasickou šlehačkou s extra rybízem. A byla super. Chutě se skvěle doplňovaly. Sladší korpus, šlehačka a do toho nakyslý rybíz. Nevím, jak vy, ale já mám fakt ráda, když dáte dohromady rozličné chutě, které se ve finále skvěle doplňují. To už jste nicméně mohli zpozorovat v mém nadšení pro sůl na čokoládových mňamkách.
Nakonec opět pár mých tipů:
- Vzor si můžete vytisknout nebo tvořit od ruky. Já jsem si pomohla obyčejným čtverečkovaným papírem, abych měla puntíky alespoň trošku systematizované.
- Před pečením si uvědomte, že plech s puntíky budete dávat do mrazáku, takže by měl být takových rozměrů, aby se Vám do mrazáku vlezl.
- Pakliže nemáte po ruce potravinářské barvivo, nevadí, jednoduše nechte těsto na puntíky neobarvené.
- Já osobně jsem šlehačku nedoslazovala, ale máte-li rádi sladší chuti, jistě se nebojte přidat cukr.
Kakaová roláda s puntíky
nachystejte si:
těsto na puntíky:
1 bílek
30 g cukru
40 g hladké mouky
20 g másla
červené potravinářské barvivo
korpus:
4 vejce
1/2 hrnku krystalového cukru
60 g másla (rozpuštěného)
1/2 hrnku hladké mouky
1/4 hrnku kakaa
na dohotovení:
2 kelímky smetany ke šlehání
červený rybíz
1. Puntíkové těsto: V menší misce vyšlehejte bílek s cukrem. Přidejte mouku a máslo a vyšlehejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte trošku barviva, až dosáhnete požadovaného odstínu. Plech vyložte pečícím papírem. Zdobící sáček naplňte červeným těstem a na pečícím papíru tvořte puntíky. Plech pak dejte do mrazáku, aby puntíky řádně ztuhly.
2. Ve větší míse vyšlehejte bílky s polovinou cukru do lesklé a hladké hmoty. V jiné míse vyšlehejte žloutky s druhou polovinou cukru do světlé pěny. Do žloutků lehce přimíchejte sněhovou hmotu.
3. Smíchejte mouku s kakaem. Do vaječné hmoty přidejte ve dvou dávkách mouku s kakaem a rozpuštěné (ale ne horké!) máslo. Míchejte lehce a opatrně, než vznikne krásně nadýchané a jemné těsto.
4. Z mrazáku vyndejte plech s puntíky a nalijte na něj kakaové těsto. Rozetřete a uhlaďte. Pečte na 180°C asi 12 minut. Je-li těsto správně upečené, nesmí se lepit na dřevěnou špejli.
5. Upečený korpus překlopte na další kus pečícího papíru. Sundejte z něj pečící papír, na kterém se korpus pekl a překryjte čistým kusem pečícího papíru. Obraťte tak, aby puntíky byly na pracovní desce a srolujte i s oběma papíry. Takto srolované těsto nechte zcela vychladnout.
6. Vyšlehejte smetanu na šlehání. Vychladlý korpus rozbalte a ze strany bez puntíků sundejte pečící papír. Tuto stranu potřete šlehačkou a posypte podle libosti rybízem. Opatrně srolujte. Při rolování postupně sundávejte i druhý kus pečícího papíru.
1. "puntíkový" pečící papír |
2. upečený puntíkový korpus |
3. s náplní |
¨ |
4. grand finale |
Geniální! A krásné na pohled! Puntíky jsou nej :D
OdpovědětVymazatJééé :) děkuji, taky miluju puntíky
VymazatNení za co ;) Tu roládu si rozhodně vyzkouším! :3
Vymazat