Když se Vám v rodině
v jednom roce sejdou dvoje půlkulatiny, jedny kulatiny a ještě k tomu
půlkulaté výročí sňatku, vyžaduje to ve většině myslí nějakou tu oslavičku. A
ne jinak tomu bylo letos u nás. Byly to dvoje pětačtyřicetiny, jedna sedmdesátka
a jednou pětadvacáté výročí svatby. Možná Vás teď napadá otázka: „A to jako
všechny vyšlo na jeden měsíc?“. A odpověď zní: „Ne, nevyšlo. Bylo to
rozprostřeno ve více měsících, ale slavit jsme se rozhodli jen jednou.“ Je to
divné? Jak se to vezme. Když to vezmete tak, že to je oslava pro více lidí,
takže tam nebude ten jeden oslavenec, který by se měl cítit výjimečně,
jedinečně atd., pak ano, je to divné, ale když to vezmete tak, že všichni
oslavenci už jsou dospělí, takže po žádné super oslavě jen pro sebe úplně extra
zvlášť netoužili, a že uklízíte pouze jednou a ne čtyřikrát, pak Vám to jistě
divné nepřijde.
A co si vyžaduje správná oslava??
Doufám, že Vás jako první napadlo něco sladkého a ne hektolitry alkoholu.
Určitě to sladké, že ano? A protože jsem byla po ruce, tak jsem se pečení
sladkého chopila já. Jak také jinak, že? Nemělo to být nic velkého, jako dort
nebo tak něco. Spíš nějaké menší individuální zákusky. Takové ty jednohubky,
které ke snězení svádějí mnohem více než dezerty, k jejichž snězení je nutné
uchopit vidličku a několikrát si ji vložit do úst a zase zpět. To už vyžaduje
mnoho námahy, a tak je lepší si vzít něco malého, jednou to strčit do pusy, a
pak už si jen vychutnávat zážitek z chutí, které se Vám díky tomu dostanou
na jazyk.
Rozhodla jsem se upéct
minivětrníčky (to je prostě klasika, která chutná každému), tartaletky
s čokoládovou ganache (tím taky pohrdne málokdo) a cookies košíčky
s cheescakeovou náplní, na které Vás čeká recept na konci článku. Mamka to
doplnila svým pověstným medovníkem, a tak byla sladká stránka oslavy splněna. A
slavila úspěch. Jediné, co zbylo, bylo pár malých kousíčků medovníku a tři
košíčky, které si můj milý odložil pro osobní účely. Jinak nic. Všechno se
snědlo. A to je pro mě známka úspěchu.
Oslava to byla náročná. Tedy její
závěr. Jakožto zatvrzelý abstinent (ano, stále se mě to drží) jsem totiž byla
pasována na dvorního rozvážeče účastníků. Takže jsem do rána vozila tam a
zpátky. Musím se Vám přiznat, že jsem měla co dělat sama se sebou, protože od
nějaké 22. hodiny večerní už se mnou většinou není moc zábavy, ale jako vždy
jsem to díky podpoře okolí zvládla a šla se vyspat. Ale i přes náročnost
myslím, že byli všichni spokojeni. Doufám, že s dezertíky teda určitě.
Ono, péct v létě při nějakých 35°C totiž taky není zrovna med. :D
Ale dost už hloupostí. Pojďme
raději přejít k receptu na slíbené košíčky nebo se ještě rozjedu ve
filozofování o horkém počasí, které nás všechny jistě převelice ovlivnilo. Tyto
košíčku jsou opravdu slastí. Je to totiž kombinace čokoládových cookies,
krémového sýra a čokoládové ganache. Uznejte, že z toho ze zásady musí
vzejít slast pro chuťové buňky a pohlazení pro duši. Tak pojďme na ně!
Cookie košíčky s náplní z krémového sýra a
čokoládovou ganache
nachystejte si:
100 g másla
100 g cukru
1 vejce
150 g hladké mouky
špetku soli
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky jedlé sody
100 g čokolády (alespoň 60%)
na náplň:
200 g krémového sýra (Gervais,
Lučina, Philadelphia,…)
150 g krupicového cukru
1 vejce
na čokoládovou ganache:
200 g čokolády (alespoň 60%)
200 ml smetany ke šlehání
2. Máslo
s cukrem utřeme do krémově hladké hmoty. Pak přidáme vejce a opět
zašleháme do hladka. Postupně přidáme mouku, sůl, vanilkový extrakt a jedlou
sodu. Jakmile vznikne hutné, hladké těsto přidáme kousky čokolády a naposledy
promícháme tak, aby se čokoláda rozprostřela po celé hmotě.
3. Těsto
zabalíme do potravinářské folie a vložíme přibližně na hodinu do lednice. Po
hodině vytáhneme a tvoříme z něj přibližně stejně velké kuličky tak, aby
když do nich utvoříme důlek, vytvořily po obvodu košíčků na muffiny košíček
z těsta. Důlek doporučuji vytvořit válečkem na těsto nebo si dopomoct
rukama a těsto jednoduše rozprostřít do tvaru košíčku.
4. Nyní
nastal čas na náplň. Ve středně velké misce metličkou rozmíchejte krémový sýr
s cukrem do hladké, jemné hmoty. Poté přidejte vejce a opět šlehejte do
hladka. Hotovou náplní plňte připravené košíčky z těsta lžící po okraj.
Pečte na 180°C asi 15 minut nebo dokud nebude náplň na dotek pevná a pružná. Po
upečení nechte úplně vychladnout.
5. Na
ganache nasekejte čokoládu na menší kousky a vložte do misky či hrnce. Smetanu
přiveďte k varu. Jakmile vře, sejměte ji z ohně a nalijte ji na
nachystanou čokoládu. Nechte asi minutu stát, a poté pomocí metličky
rozmíchejte do hladké a lesklé hmoty. Nechte dojít do pokojové teploty a poté
jí potřete každý vychladlý košíček.
6. A
je hotovo. Doporučuji vložit na pár hodin do lednice, aby hezky zatuhly, a pak
už jen vychutnávat.
Hned když to vidím a u toho čtu recepty, tak se mi sbíhají sliny :)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Děkuji :)
VymazatPak není jiného východiska, než si je upéct a vychutnat :)