sobota 18. března 2017

Větrníčky s vanilkovým krémem a malinami

Přiznávám, tohle není úplně sezónní recept. (Ostatně tak jako ty předchozí. Ovšem, tento o to víc, že na jejich výrobu jsem použila čerstvé maliny z naší zahrádky.) Úplně jsem na tyhle větrníčky zapomněla. Ale, teď jsem je objevila, takže alespoň jedna dobrá věc na tom je - nefotila jsem je nadarmo. Už ani moc nevím, kdy přesně jsem je pekla, ale vím, že to bylo v době, kdy nás zaplavila hromada malin. Jak už jsem někdy předtím psala, ovocné dobroty moc nepeču, protože valná většina ovoce se u nás sní neupraveného, téměř rychlostí blesku. Ale loni v létě nás náš malinový keř natolik překvapil, že zbylo i na jejich zapojení do něčeho hooodně dobrého. A byly to právě tyhle minivětrníky.

Je to taková klasika, kterou mají rádi asi úplně všichni. Tím chci říct, že neznám vážně nikoho, kdo by je rád neměl. Ke vší té oblíbenosti jsou navíc vážně jednoduché. Věřím, že mnoho lidí s tímhle souhlasit nebude, ale já s odpalovaným těstem opravdu nemám problém. A bylo to jedno z prvních těst, které jsem kdy vytvořila, takže si myslím, že s trochou snahy s ním nebude mít problém nikdo. Chce to jen malinko odvahy a trpělivosti. Tak, jdeme na to.

Větrníčky s vanilkovým krémem a malinami

nachystejte si:

250 ml vody
100 g másla
špetku soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce

na krém a dohotovení:

250 g másla
150 g moučkového cukru
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
200 g čerstvých malin

1. Vodu, máslo a špetku soli přiveďte k varu. Jakmile směs vře, ztlumte plamen a nasypte mouku. Rychle míchejte, dokud směs nezhoustne a neodlepuje se od stěn hrnce. Míchejte opravdu rychle, aby se Vám nic nespálilo. Bude to trvat jen pár chvil. Poté sejměte ze sporáku a za občasného míchání nechte vychladnout. Poté překrojte podélně na půlky.

2.  Do vychladlé směsi po jednom zašlehávejte vejce. Šlehejte do hladka. Těstem naplňte zdobící sáček a na plech vyložený pečícím papírem tvořte mini větrníčky. Pečte na 160°C asi 40 minut. Že jsou větrníčky hotové zjistíte tak, že jdou lehce odejmout z plechu (nelepí se).

3. Na krém uvařte pudink ve 300 ml mléka a nechte za občasného míchání vychladnout do pokojové teploty. Změklé máslo šleháme do hladké, lesklé textury. Pak přidáme prosátý cukr a šleháme do hladka. Postupně přidáme vychladlý pudink a opět šleháme. Nakonec nalijeme lžičku vanilky a naposledy prošleháme.

4. Maliny nakrájíme na půlky. Krém vložíme do zdobícího sáčku, nastříkáme ho na jednu půlku větrníčku, na něj poklademe půlky malin a přikryjeme druhou půlkou větrníčku. 



2 komentáře :