čtvrtek 4. července 2019

Výborné ovesné sušenky


Tyhle sušenky si upečte. Vážně. Jsou úplně jednoduché, rychlé, nenáročné na ingredience a oproti jiným by se daly považovat za o něco zdravější alternativu. Já jsem je pekla hlavně pro své dítě, protože, ačkoliv nejsem žádná biomatka (neberte to ale zle, styly výchovy jiných rodičů, nejsou-li extrémní, neodsuzuji, každý ať vychovává podle svého nejlepšího vědomí a svědomí), nebaví mě dávat mu jenom kupované sušenky a křupky, s jejichž složením se ne vždy ztotožňuji, obzvlášť, když vím, že dokážu vytvořit nějaké lepší a výživově hodnotnější. Tyhle sušenky ale nejsou jenom pro děti, já jsem mu jich taky pěknou řádku ujedla. Jsou totiž opravdu moc dobré. Takže i když děti nemáte, upečte si je. Jsou zkrátka dobrou chuťovkou pro každého. Důkaz? Právě dopékám další.


Ovesné sušenky

Nachystejte si:

1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek špaldové mouky
1 lžička chia semínek
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku mletých ořechů
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice (nemusí být)
12 lžíce karobu (nemusí být)
2 lžíce kokosu (nemusí být)
130 g másla
1 vejce
2 lžíce datlového sirupu (nebo medu)
2 lžíce vody


1. Do mísy nasypte vločky, mouku, chia semínka,  cukr, mleté ořechy, jedlou sodu, skořici, karob a kokos. Promíchejte.

2. Do suché směsi přidejte máslo, vejce, datlový sirup nebo med a vodu. Vymíchejte v hladké těsto. Já jsem prohnětávala rukama, myslím, že je to asi nejjednodušší cesta ke zdárnému cíli.

3. Ze vzniklého těsta vytvořte bochánky nebo placky, pokládejte na pečícím papírem vyložený plech a pečte na 150°C asi 20 minut. Po upečení vyndejte z trouby, nechte vychladnout a vychutnávejte.

Žádné komentáře :

Okomentovat