úterý 8. března 2016

Citronové řezy s pusinkovou polevou

Kombinaci citronu a meringue polevy jsem chtěla vyzkoušet už hodně dlouho. Ale pořád byly další věci, které se daly upéct. Až jednou k večeru jsem měla chuť jen tak něco upéct. A tak jsem se rozhodla právě pro tuto kombinaci chutí - citron a meringue (nebo pusinky, marhmallow nebo cokoliv jiného pěnově-bílkově-sladko-sladkého). Podoba řezu se zdála jako ideální, protože pusinková poleva je relativně hodně řídká, takže nějaké zatočení do rolády nebo jako náplň do dortu se mi to úplně nezdálo. Navíc - co může být jednoduššího než korpus potřený mňamózní polevou??


Řezy jsou celkově krásně vyvážené. Poleva je sice hodně, opravdu hodně hodně sladká, ale s korpusem tvoří sehranou dvojici. Ten je totiž nadýchaný, vláčný a citronově svěží. Tenhle dezert by se vlastně dal zařadit mezi letní, protože tak působí nejen vzhledově ale asi i chuťově. Upřímně, ač jsem tuto kombinaci nikdy nezkusila, tak napoprvé mě uchvátila, a proto Vás neochudím o recept.

Citronové řezy s pusinkovou polevou

nachystejte si:

na korpus:
170 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
120 g másla
200 g cukru
2 vejce + 3 žloutky
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 citronu

na polevu:
3 bílky
260 g krystalového cukru
2 lžíce vody
špetka soli

1. Máslo s cukrem vyšlehejte do hladké hmoty. Postupně přidejte vejce a žloutky a šlehejte dokud se vše nespojí. Přidejte mouku a prášek do pečiva a vymíchejte v hladké těsto. Nakonec přidejte vanilku, šťávu a kůru z citronu a ještě jednou pořádně promíchejte. Hotové těsto nalijte do menšího plechu (rozměry přibliřně 25x35 cm) a pečte na 170°C 30-35 minut.

2. Na polevu vložte do ohnivzdorné mísy bílky, cukr, vodu a sůl a promíchejte, aby se vše lehce spojilo. Mísu dejte nad hrnec s mírně vroucí vodou a začněte šlehat. Směs začne bělat a houstnout.. Šlehejte asi 7 minut. Vše je dobře vyšleháno, když promnete trošku směsi mezi prsty a necítíte krystalky cukru. Chce opravdu dávku trpělivosti, ale stojí to za to.

3. Sněhovou směs sejměte z vroucí vody a přidejte vanilku. Šlehejte ještě minutu. Hotovou polevu natřete na vychladlý citronový korpus. Doporučuji povrch opálit flambovací pistolí - za čerstva je pak opálená vrstva krásně a lahodně křupavá, po lehkém odstání stále lahodí oku. 



VŠECHNY RECEPTY NALEZNETE ZDE :)

Žádné komentáře :

Okomentovat