neděle 11. prosince 2016

Pečeme s dětmi a rodiči!!

Pamatujete si taky, jak jste jako děti chtěli vážně moc pomáhat maminkám/babičkám/tatínkům (?) a jiným členům rodiny péct vánoční cukroví?? Já to mám totiž v živé paměti dodnes. Pečením jsem prostě byla posedlá odjakživa. Pamatuji se, že když nastal čas péct cukroví, tak jsem se na něm strašně moc toužila podílet. No a když jsem mamku nakonec přemluvila, aby mě nechala jí pomáhat, vypadalo to asi takto: Mamka udělala těsto, vyválela ho, a já jsem pak mohla vykrájet všechny tvary, které jsem chtěla. Mamka je pak přendala na plech a trouba své dílo dokonala. Dnes je to úsměvné, ale když mi bylo nějakých šest sedm let, byl to pro mě velký zážitek. Ostatně asi jako pro každého malého tvorečka, který by se chtěl tak moc vyrovnat všem těm dospělákům.


Jsem vážně ráda, že jsem s mamkou mohla takhle trávit čas v kuchyni. A jsem taky ráda, že i dnes, v době mnohem hektičtější, se najdou lidé, kteří dovedou vymyslet něco, čím opět pomůžou stmelit rodinný kolektiv v době předvánoční. Oslovila mě firma  breAd. & edible labels s.r.o., která by chtěla pomoci zaneprázdněným rodičům a jejich dětem. Společně s Tescomou připravili krásný projekt "Vánoční pečení s dětmi". Teď Vám možná budou má slova znít až moc nadšeně, ale já si nějak nemůžu pomoct. Pečení s dětmi je vážně zábava, navíc, když vidíte na jejich tvářičkách, jak jsou nadšené a baví je pomáhat Vám, je to úplně kouzelné. A tak mě i tento projekt nadchnul. Pomůže všem časově vytíženým rodičům, aby i oni viděli ve tvářích svých dětí právě to, co jsem popsala.


Vymysleli sady pro vánoční pečení se vším všudy, takže opravdu ušetří mnoho času. Sada obsahuje vykrajovátka od Tescomy, ozdobičky z jedlého papíru od firmy bread and edible labels s.r.o a připravené těsto buď na perníčky nebo na linecké cukroví. Takže získáte úplně vše, co pro pečení potřebujete a nemusíte ztrácet čas s přípravou těsta a s následným zdobením, protože, co si budeme nalhávat, chcete-li cukroví opravdu hezké, často to sebere pěknou dávku času.

Já sama jsem měla možnost vyzkoušet sadu s těstem perníkovým. Trošku jsem se obávala, v jakém stavu dorazí. Především tedy ozdoby z jedlého papíru, neboť jak známo, ten je docela křehký, a tak jsem již dopředu počítala s menšími ztrátami, ale v tomhle jsem byla opravdu naivní. Celý balíček byl úplně úžasně zabezpečený několika ochrannými atmosférami v podobě bublinkové folie a ozdoby navíc ukryté v sáčku a následně v malé kartonové krabičce, takže ztráty byly bez přehánění téměř nulové. Těsto pak bylo zabaleno do folie a uzavíratelného sáčku, takže bylo také velmi dobře zabezpečeno před možnými zničujícími vlivy. Vše tedy dorazilo v nejlepším pořádku. Ale to není to nejhlavnější. Důležitá byla samozřejmě především funkčnost.


Mimochodem, abych docílila toho, oč celému projektu jde, zapojila jsem do pečení i svou, již zmiňovanou, maminku. Jenom jsme si pro tentokrát trošku vyměnily role. Já jsem válela, vykrajovala a pokládala na plech a mamka dokončovala a zdobila.

Na začátek bych ráda podotkla, že já osobně nejsem úplně zastáncem předpřipravených těst. Asi bych jinak nemohla psát všechny ty poutavé průpovídky o pečení, ale přesto jsem těsto, které mi přišlo, vyzkoušela. Přece jen jsem chtěla vyzkoušet všechno od A do Z. Úplně první poznatek - nádherná, úžasná perníčková vůně. Tu já miluji. Ta skvělá směsice koření, to je prostě bájo a nechyběla ani perníkovém těstu, které mi přišlo. Doporučuji ho před začátkem tvorby vytáhnout alespoň hodinku dvě z lednice, protože bylo takové spíše tužší konzistence, ale nebylo to nic, s čím by se nedalo pracovat. Koneckonců, pečení je dobrá forma posilování, pokud to ještě nevíte 😉.

S Tescomou mám dlouholeté a po většinou velmi dobré zkušenosti, takže od vykrajovátek jsem čekala jen to nejlepší. A ano, nespletla jsem se. Jsou z kvalitního plastu a nekončí ostrou hranou, což je pro práci s dětmi naprosto ideální, neboť nemůže dojít k žádnému úrazu a pořezání (a pokud si myslíte, že se nelze pořezat vykrajovátkem, tak se mýlíte! Já jakožto "obrovský talent" na všechny manuální práce jsem důkazem toho, že to jde.). Práce s nimi byla naprosto v pohodě. Malinká nevýhoda toho, že nemají ostrou hranu je však v tom, že při vykrajování musíte tak nějak více přitlačit a snad i trošku více "pošoulat" po pracovní ploše, abyste se zbavili případných přebytků těsta u hrany vykrajovátka.

No a teď to nejlepší - zdobení. To je asi největší výhoda, kterou tahle sada má. Ozdoby z jedlého papíru vypadají vážně krásně, navíc nezdobíte po upečení ale ještě před ním. Prostě jen po potření neupečených perníčků vajíčkem přitisknete vybraný tvar a máte hotovo. Je to jednoduché, účinné a vzhledově vážně moc hezké. Vážně! Hlavně, je to divné, ale nikdy by mě nenapadlo, že by to šlo i takhle jednoduše. Nemusíte se patlat s cukrovou polevou a zdobícím sáčkem a docílíte stejného (ne-li hezčího) výsledku. Vlastně, jeden nedostatek mě teď napadl. To bylo asi jediné zklamání, které jsem při tvorbě perníčků zažila. Ozdobiček je sice 200 kusů, ale přesto v nich nenaleznete úplně všechny potřebné tvary. Chyběl andílek, kapr, sněhulák a prasátko. Na jednu stranu si myslím, že by tam být mohly, přece jen jsem doufala, že tvary ozdob korespondují s tvary vykrajovátek, ale na stranu druhou, i tak se daly všechny tvary ozdobit jinými tvary, takže jsme alespoň mohly zapojit fantazii.

Před pečením
Pak už jen stačilo upéct. Pečení trvalo chvilinku, ani jsem nestačila uklidit kuchyň a bylo hotovo. Perníčky se krásně nafoukly. Jen teda nejsou moc měkké, ale budu doufat, že to jsou takové ty, co změknou do Vánoc.

A po upečení
Sečteno podtrženo, jsem nadšená. A myslím si, že právem. Tyto sady jsou podle mě výborným nápadem nejen pro vytížené rodiče a jejich děti, ale pro každého, který nemá čas trávit v kuchyni při pečení cukroví dlouhé hodiny, ale přesto si chce připomenout tu krásnou atmosféru vánočního pečení. Všechno krásně a jednoduše funguje a výsledek je opravdu moc hezký.

A teď tedy to nejpodstatnější. Pokud Vás tato vánoční vychytávka zaujala, sehnat ji můžete TADY. Mějte se krásně a užívejte předvánočního času s co možná nejmenším množstvím stresových situací.



2 komentáře :

  1. Skvělý nápad! Ani by mě nenapadlo, že jedlý papír jde takhle použít... díky za tip ;)

    OdpovědětVymazat