úterý 15. srpna 2017

Čtyřoslava a sušenkové košíčky s náplní z krémového sýra

Když se Vám v rodině v jednom roce sejdou dvoje půlkulatiny, jedny kulatiny a ještě k tomu půlkulaté výročí sňatku, vyžaduje to ve většině myslí nějakou tu oslavičku. A ne jinak tomu bylo letos u nás. Byly to dvoje pětačtyřicetiny, jedna sedmdesátka a jednou pětadvacáté výročí svatby. Možná Vás teď napadá otázka: „A to jako všechny vyšlo na jeden měsíc?“. A odpověď zní: „Ne, nevyšlo. Bylo to rozprostřeno ve více měsících, ale slavit jsme se rozhodli jen jednou.“ Je to divné? Jak se to vezme. Když to vezmete tak, že to je oslava pro více lidí, takže tam nebude ten jeden oslavenec, který by se měl cítit výjimečně, jedinečně atd., pak ano, je to divné, ale když to vezmete tak, že všichni oslavenci už jsou dospělí, takže po žádné super oslavě jen pro sebe úplně extra zvlášť netoužili, a že uklízíte pouze jednou a ne čtyřikrát, pak Vám to jistě divné nepřijde.


A co si vyžaduje správná oslava?? Doufám, že Vás jako první napadlo něco sladkého a ne hektolitry alkoholu. Určitě to sladké, že ano? A protože jsem byla po ruce, tak jsem se pečení sladkého chopila já. Jak také jinak, že? Nemělo to být nic velkého, jako dort nebo tak něco. Spíš nějaké menší individuální zákusky. Takové ty jednohubky, které ke snězení svádějí mnohem více než dezerty, k jejichž snězení je nutné uchopit vidličku a několikrát si ji vložit do úst a zase zpět. To už vyžaduje mnoho námahy, a tak je lepší si vzít něco malého, jednou to strčit do pusy, a pak už si jen vychutnávat zážitek z chutí, které se Vám díky tomu dostanou na jazyk.

Rozhodla jsem se upéct minivětrníčky (to je prostě klasika, která chutná každému), tartaletky s čokoládovou ganache (tím taky pohrdne málokdo) a cookies košíčky s cheescakeovou náplní, na které Vás čeká recept na konci článku. Mamka to doplnila svým pověstným medovníkem, a tak byla sladká stránka oslavy splněna. A slavila úspěch. Jediné, co zbylo, bylo pár malých kousíčků medovníku a tři košíčky, které si můj milý odložil pro osobní účely. Jinak nic. Všechno se snědlo. A to je pro mě známka úspěchu.

Oslava to byla náročná. Tedy její závěr. Jakožto zatvrzelý abstinent (ano, stále se mě to drží) jsem totiž byla pasována na dvorního rozvážeče účastníků. Takže jsem do rána vozila tam a zpátky. Musím se Vám přiznat, že jsem měla co dělat sama se sebou, protože od nějaké 22. hodiny večerní už se mnou většinou není moc zábavy, ale jako vždy jsem to díky podpoře okolí zvládla a šla se vyspat. Ale i přes náročnost myslím, že byli všichni spokojeni. Doufám, že s dezertíky teda určitě. Ono, péct v létě při nějakých 35°C totiž taky není zrovna med. :D

Ale dost už hloupostí. Pojďme raději přejít k receptu na slíbené košíčky nebo se ještě rozjedu ve filozofování o horkém počasí, které nás všechny jistě převelice ovlivnilo. Tyto košíčku jsou opravdu slastí. Je to totiž kombinace čokoládových cookies, krémového sýra a čokoládové ganache. Uznejte, že z toho ze zásady musí vzejít slast pro chuťové buňky a pohlazení pro duši. Tak pojďme na ně!

Cookie košíčky s náplní z krémového sýra a čokoládovou ganache

nachystejte si:
100 g másla
100 g cukru
1 vejce
150 g hladké mouky
špetku soli
½ lžičky jedlé sody
100 g čokolády (alespoň 60%)

na náplň:
200 g krémového sýra (Gervais, Lučina, Philadelphia,…)
150 g krupicového cukru
1 vejce

na čokoládovou ganache:
200 g čokolády (alespoň 60%)
200 ml smetany ke šlehání

1. Čokoládu na košíčky nakrájíme na velmi malé kousky a dáme do menší misky. Potřebovat ji budeme za chvíli.

2. Máslo s cukrem utřeme do krémově hladké hmoty. Pak přidáme vejce a opět zašleháme do hladka. Postupně přidáme mouku, sůl, vanilkový extrakt a jedlou sodu. Jakmile vznikne hutné, hladké těsto přidáme kousky čokolády a naposledy promícháme tak, aby se čokoláda rozprostřela po celé hmotě.

3. Těsto zabalíme do potravinářské folie a vložíme přibližně na hodinu do lednice. Po hodině vytáhneme a tvoříme z něj přibližně stejně velké kuličky tak, aby když do nich utvoříme důlek, vytvořily po obvodu košíčků na muffiny košíček z těsta. Důlek doporučuji vytvořit válečkem na těsto nebo si dopomoct rukama a těsto jednoduše rozprostřít do tvaru košíčku.

4. Nyní nastal čas na náplň. Ve středně velké misce metličkou rozmíchejte krémový sýr s cukrem do hladké, jemné hmoty. Poté přidejte vejce a opět šlehejte do hladka. Hotovou náplní plňte připravené košíčky z těsta lžící po okraj. Pečte na 180°C asi 15 minut nebo dokud nebude náplň na dotek pevná a pružná. Po upečení nechte úplně vychladnout.

5. Na ganache nasekejte čokoládu na menší kousky a vložte do misky či hrnce. Smetanu přiveďte k varu. Jakmile vře, sejměte ji z ohně a nalijte ji na nachystanou čokoládu. Nechte asi minutu stát, a poté pomocí metličky rozmíchejte do hladké a lesklé hmoty. Nechte dojít do pokojové teploty a poté jí potřete každý vychladlý košíček.

6. A je hotovo. Doporučuji vložit na pár hodin do lednice, aby hezky zatuhly, a pak už jen vychutnávat.



2 komentáře :

  1. Hned když to vidím a u toho čtu recepty, tak se mi sbíhají sliny :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Pak není jiného východiska, než si je upéct a vychutnat :)

      Vymazat