Tentokrát pro Vás mám
něco nového a přitom velmi známého. Potřebovala jsem slanýkaramel, ale jaksi došla smetana. A bez té to moc nejde. Měl to
totiž být tekutý karamel a ne takový ten lízátkový, tvrdý
karamel. A takového jde docílit jen přidáním smetany. Co jsme
ale měli, bylo kokosové mléko. Takové to v plechovce.
Napadlo mě, že využití má stejné jako smetana a konzistenci
docela srovnatelnou, tak proč to nezkusit. A já jsem to zkusila. A
myslím, že by bylo vhodné se s Vámi o výsledek podělit.
Postup byl více méně
stejný, jen jsem zredukovala množství kokosového mléka oproti
smetaně. I tak byl karamel o něco malinko řidší. A taky byl
světlejší. Nevím, čím tohle bylo zapříčiněno, ale bylo to
tak. Co se týká chuti, nebyla úplně totožná s klasickým
karamelem. Na konci šla cítit chuť kokosového mléka, ale zase
nijak výrazně. Byl opravdu moc dobrý a použitelný úplně stejně
jako slaný karamel ze smetany. Navíc jako bonus neobsahoval žádnou
laktózu, a tudíž bude vhodný i pro ty z Vás, kteří trpí její intolerancí.
Slaný
karamel z kokosového mléka
180 ml kokosového mléka
220 g krupicového cukru
½ lžičky vanilkového
extraktu
6 lžic vody
1 lžička soli
- Kokosové mléko smíchejte s vanilkovým extraktem a ohřejte na středním plameni tak, aby bylo mléko vlažné
- Cukr rozprostřete rovnoměrně po dně menšího hrnce. Přidejte vodu tak, aby pokrývala celý povrch cukru a začněte zahřívat na vysokém plameni. Neustále směs sledujte. Začne bublat a tmavnout. Jakmile dosáhne jantarové barvy, sejměte ho z plamene a okamžitě za stálého míchání kovovou metličkou začněte pomalu přilévat zahřáté kokosové mléko.
- Pokud vzniknou hrudky, opět zahřívejte. Tentokrát ale na slabém plameni a za stálého míchání, doku hrudky nezmizí.
- Karamel přelijte do menší nádobky (misky, sklenice,…) a přidejte do něj sůl. Promíchejte a pak už jen vychutnávejte.
Žádné komentáře :
Okomentovat