středa 17. června 2015

Jahodové tiramisu

Léto a jahody prostě patří k sobě. A protože jich u nás v jeden moment bylo relativně hodně, nezbylo než vymyslet, co s nimi. Je to divné, ale jen tak už na ně nikdo neměl chuť. No a jelikož jsme narazili na mascarpone, byla volba jasná. Jahodové tiramisu bylo (zatím v našich myšlenkách) na světě. 

Je to asi taková klasika. A přijde mi, že na tiramisu ani není nic moc co zkazit. Jediný můj problém je s namáčením piškotů do kávy. Ne, že bych snad neměla ráda kávu, spíše naopak, ale nějak nedokážu odhadnout, jak dlouho je nechat máčet v kávové koupeli. Musí to být tak, aby byly hezky nasáté, ale zase ne moc, aby ještě dokázaly nasát okolní chutě. Nesmí se rozpadat, ale zase nesmí být moc suché... Tohle ještě musím nějak vychytat. Ale to se časem poddá. Mimochodem, tohle moje tiramisu by asi mělo vypadat nějak uhlazeněji, ale nevypadá tak. Co se dá dělat. Je to takové abstraktní tiramisu.


Nakonec malý tip. Kakaem na povrchu nešetřete. Ačkoliv je pro mnohé zarážející použití hořkého kakaa, chutě se v závěru báječně doplňují. 

Jahodové tiramisu

nachystejte si:
250 g mascarpone
2 vejce
1 smetana ke šlehání
asi 300 ml silné kávy (vychladlé)
5 lžic amareta
100 g cukru
cukrářské piškoty
300 g jahod
kakao na posypání

1. Mascarpone vyšlehejte se žloutky. Do hladké hmoty přidejte cukr a opět prošlehejte.

2. Studenou smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky a přimíchejte do směsi z mascarpone. Dále vyšlehejte bílky do sněhu a také opatrně vmíchejte do směsi.

3. Piškoty postupně namáčejte do kávy a vyložte s nimi dortovou formu. Pokapejte je amaretem a rozložte na ně na plátky pokrájené jahody. Na jahody navrstvěte krém. Tento proces znovu zopakujte.

4. Krém posypte vrstvou hořkého kakaa. Uložte na několik hodin do lednice. Pak už jen servírujte.

Seznam receptů: zde

Žádné komentáře :

Okomentovat