neděle 27. srpna 2017

Pařížský s jahodami

K něčemu se Vám musím přiznat. Tenhle dort jsem měla obrovskou tendenci sníst. Byl to přesně ten typ dortu pro mě. Mega čokoládový s náloží ovoce (v tomto případě jahůdek). No uznejte! Kdo by ho nechtěl?

Ale zpět do reality. Dort samozřejmě nebyl pro mě. Jak víte, tak já už mám narozeniny letos dávno za sebou, takže musím ještě pár měsíců do dalšího počkat. A protože jsem si ho tedy sníst nemohla, tak Vám popíšu, jaké strasti si na mě tento dort připravil.


 Mohl být jakkoliv dobrý, ale jeho výroba zase tolik jednoduchá nebyla. Bylo totiž horko. Opravdu velké, velké horko. Jsem si jistá, že každý z Vás ho zaznamenal, neboť prý sužovalo celou naši republiku. A tak si to jistě dovedete sami představit. Máslo a čokoláda společně s horkem netvoří úplně fungující rovnici. Všechno musíte dělat mnohem rychleji, než byste dělali v teplotách o několik stupňů nižších. Pravděpodobně se nevyvarujete několika špatných či nepovedených pokusů, protože horko ve vzduchu prostě všechno na dortu ničí. Na druhou stranu, má to i své klady. Lednice se stane Vaší novou nejlepší kamarádkou, posílíte paže, protože ji budete muset neustále otevírat a zavírat, neboť se chcete vyvarovat ponechání polotovaru v teple, a tak ho raději na každou volnou chvíli vložíte do chladu, a v neposlední řadě si v případě, že v sobě potlačujete nějakou zlost, vybijete vztek na nadávkách směřující na stupnici teploměru. Takže vlastně posílíte tělo i duši. Skoro z toho vychází, že horko při pečení je vítanou změnou. Ale není tomu tak. Věřte nebo ne.


 Trouba peče, varná deska rozpouští čokoládu, mixér míchá a to všechno tvoří další a další teplo. Je to nejen devastující pro Vámi připravovaný dort, ale také pro Vás samotné. Vždyť jistě sami dobře znáte ten pocit únavy, který letošní dusno a horko v lidech vyvolává. Takže si představte, že do toho všeho ještě stojíte u plotny a připravujete dort. Řeknu vám, není o co stát. Snad tedy kromě výsledku, no jistě.

A pak, když už jste na konci svých sil, přijde bližní a pomůže Vám ho dozdobit. A Vy ho zcela výjimečně necháte, protože to extrémní počasí Vám ubralo tolik sil, že už zkrátka nemůžete a jste ochotni přijmout jakoukoliv pomoc. A vznikne moc pěkný dort pokrytý jahodami. Máte takovou radost, že je to konečně za Vámi, že i s teploměrem uzavřete příměří, a pak…když už skáčete kolem krku všem, kteří se okol Vás mihnou, si uvědomíte, že zítra pečete ještě jeden. A tentokrát potahovaný… A jste tam, kde jste byli. Ale o tom zase příště.

2 komentáře :

  1. Mňam! Moc hezký a řekla bych i celkem jednoduchý dortík :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Úplně nejtěžší nebyl, ale řekněme, že péct něco takového skoro ve 40°C ten proces taky moc neusnadňuje. :D

      Vymazat