sobota 31. října 2015

Čokoládové cupcakes s meringue polevou

Mohla jsem je nazvat "Čokoládové cupcakes s pusinkovou nebo sněhovou polevou", ale meringue poleva zní tak nějak zajímavěji, ne? :D Pokud pořád tápete, co to ta meringue poleva je, tak vězte, že je to poleva z vaječných bílků a cukru (celý recept naleznete níže) a je vážně skvělá a také neobvyklá, řekla bych. Ale jistě stojí za vyzkoušení. Chuťově i konzistencí dost velmi připomíná sněhovou náplň do kremrolí nebo roztopené marshmellows. Já jsem ji dělala poprvé a byla jsem z ní převelice nadšená.


Chutě se v těchto cupcakecích (nenávidím skloňování) moc hezky snoubí dohromady. Čokoládový základ není úplně sladký a díky kávě a kakau je lehce nahořklý, naopak poleva je opravdu dost sladká, takže dohromady tvoří opravdu výtečnou kombinaci. Další výhodou této polevy je, že ji můžete zkaramelizovat buď pomocí flambovací pistole nebo pod grilem. Víte, já jsem dostala malou flambovací pistoli loni na Vánoce. Používat jsem ji ale začala až teď, před nějakým měsícem. Nevím proč, ale je tomu tak. A od té doby co ji používám na ni nedám dopustit. Joo, trošku si připadám jako pyroman, když se přistihnu, jak zírám na marshmellow nebo právě tuto polevu, jak hnědne pod jejím plamenem, ale s tím už se asi budu muset smířit...


Čokoládové cupcakes s meringue polevou

nachystejte si: 

cupcakes:
150 g čokolády
350 g hladké mouky
50 g kakaa
350 g cukru
1 lžička jedlé sody
špetka soli
3 vejce
240 ml vychladlé kávy
240 ml mléka

meringue poleva:
3 bílky
260 g krystalového cukru
1/2 lžičky ztužovače šlehačky
1/2 lžičky soli
2 lžíce vody

1. Čokoládu nasekejte na malé kousky a vložte do střední mísy. Přidejte prosátou mouku, kakao, cukr, sodu a sůl a promíchejte. V jiné míse promíchejte vejce, kávu a mléko. Pak přidejte suché ingredience s čokoládou a vymíchejte do hladkého těsta. Těstem plňte košíčky na cupcakes asi do tří čtvrtin. Pečte na 160°C asi 20 minut.

2. Na polevu vložte buď do ohnivzdorné mísy nebo hrnce všechny ingredience a prošlehejte. Pak vložte do většího hrnce s mírně vroucí vodou (ale tak, aby se nádoba se surovinami nedotýkala vodní hladiny) a šlehejte do husté, lesklé a hladké hmoty. Bude to trvat asi 5 minut. Po zhoustnutí sejměte z vroucí vody a ještě asi minutu šlehejte. 

3. Polevu naneste na vychladlé cupcakes. Můžete ji také zkaramelizovat pod grilem v troubě a nebo použitím flambovací pistole.



Všechny recepty naleznete zde :)

Žádné komentáře :

Okomentovat