čtvrtek 12. května 2016

Éclairs

Měla jsem děsnou chuť udělat odpalované těsto. A to už hoodně dlouho. Vážně!! Takové dva, tři měsíce už jsem nad ním přemýšlela. Odpalované těsto je totiž strašně super. Je docela jednoduché (takže nevěřte nikomu, kdo tvrdí opak, protože je to fakt celkem brnkačka) a hlavně neznám snad nikoho, kdo by neměl pečivo z něj upečené rád. Schválně, znáte někoho takového?? 


Z odpalovaného těsta se dá vyrobit mnoho a mnoho mňamek. Větrníky, věnečky, cream puffs (nevím, jak to přeložit, tak mi promiňte, ale jsou to takové kulaté minivětrníčky), profiterolky, crouqembouche (to je taková ta věž větrníčků slepená karamelem, na kterou se mimochodem s jednou mou milou kamarádkou taky chystám) a pak taky právě éclairs. Éclairs jsou Vám možná známy jako "banánky". Tak je alespoň znala velká většina mé rodiny. Jsou to takové protáhlé oválky z odpalovaného těsta plněné krémem a polévané čokoládou. Zní to lahodně, chutná to lahodně. Takže super.

Pokud jste se i Vy setkali s teorií, že odpalované těsto nepatří mei ty nejjednodušší, tak na ni ihned zapomeňte. Jednoduché opravdu je. Poprvé jsem ho dělala už dost dávno. Mohlo mi být takových 13 let a zkušeností s pečením jsem tedy ještě zase tak moc neměla. A povedlo se mi snad pokaždé. Ale abych Vám zase úplně nelhala, jednu nevýhodu to má. Celý proces výroby čehokoliv z odpalovaného těsta je docela zdlouhavý. Těsto se totiž po "uvaření" musí nechat důkladně vychladnout, vejce se musí dostatečně pečlivě a po jednom přimíchat, peče se taky relativně dlouho, aby se v něm udělal onen žádaný dutý prostor, pak musí opět vychladnout, naplnit krémem a poslepovat a aspoň trošku nechát krémem nasáknout. Je dobré si na něj tedy vyhradit alespoň půl den. Ale co bychom neudělali pro takové delikátní mňamóznosti, že? Alespoň jednou za čas tedy. :) 

Já jsem tedy tentokrát vyráběla éclairs s vanilkovým krémem a polevou z ledových kaštanů. Ani Vám nedokážu popsat slovy, jaká dobrota to byla. 

Éclairs s polevou z ledových kaštanů

nachystejte si:
250 ml vody
100 g másla
špetku soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce

na krém:
250 g másla
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
1 lžičku vanilkového extraktu
150 g mletého cukru

na polevu:
100 g ledových kaštanů
100 g hořké čokolády (alespoň 50%)
200 ml smetany na šlehání
2 lžičky medu

1. Vody, máslo a sůl přivedeme v hrnci k varu. Jakmile směs vře, zmírníme plamen, přidáme mouku a rychle mícháme až se směs začne odlepovat ode dna a stěn hrnce. Směs je lesklá a pevná. Necháme za občasného míchání vychladnou do pokojové teploty.

2. Do vychladlé směsi přidáme po jednom vejce. Každé důkladně do směsi vmícháme. Hotové těsto je hladké, husté a lesklé. Těstem naplníme cukrářský sáček (můžeme použít kulatou špičku) a na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme asi 5 cm dlouhé a 1 cm široké proužky. Pečeme na 170°C alespoň 40 minut. Správně upečené jsou, když jsou vevnitř duté.

3. Na krém uvaříme pudink ve 300 ml mléka. Necháme vychladnout do pokojové teploty. Máslo vyšleháme s cukrem do hladké hmoty. Postupně přidáme vychladlý pudink. Nakonec přidáme vanilkový extrakt a důkladně prošleháme.

4. Vychladlé oválky rozkrojíme, naplníme připraveným krémem a opět přiklopíme. Poté si připravíme polevu.

5. Smetanu přivedeme k varu. Jakmile vře, stáhneme ji z plamene a přidáme do ní na kousky nakrájené kaštany a čokoládu. Metličkou mícháme dokud se vše nerozpustí. Pak přidáme med. Jednotlivé naplněné éclairs namáčíme z vrchní poloviny do polevy. Necháme alespoň 2 hodiny odležet a pak už vychutnáváme.

VŠECHNY RECEPTY NALEZNETE ZDE :)


2 komentáře :

  1. "Eklerky" delam, ale napln strikam dovnitr zespodu tremi dirkami + tam prsknu trochu malinove marmelady💞💞💞

    Andreablog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě viděla obě verze, jak "ze spodu", tak rozkrojené a tahle mi přišla nějak jednodušší :)

      Vymazat