pátek 1. května 2015

Food Revolution

Možná jste o tomhle už slyšeli, no a možná taky ne. Celý tenhle nápad vzešel z hlavy Jamieho Olivera. Jedná se o akci, která by měla zlepšit vzdělávání dětí o jídle a celkově představu o tom, co je zdravé, a jak by se hlavně děti (ale nejen ty) měly stravovat. Důvody jsou snad jasné. Dětská obezita, která je čím dál častější a hojnější a způsobuje řadu nejen zdravotních, ale také psychických problémů.

Food revolution day 2012
                                                zdroj: jamieoliver.com
Tolik pro úvod. Proč o tomhle ale píšu, jistě se ptáte. Mě tento nápad nadchnul. Téměř každý den vídávám obézní děti a přijde mi, že je to opravdu šílené. jak se to vlastně mohlo stát? Rodiče si snad neuvědomují, že svým potomkům tím, jak je stravují ničí život. Nechci nikoho obviňovat, to opravdu ne. A ani nejsem rodič, takže mnoho lidí může argumentovat tím, že nevím, o čem píšu, když nemám vlastní děti, ale řekněme si upřímně, děti vnímají především své nejbližší, a tedy rodiče. To, co rodiče řeknou, a co je naučí je posvátné a děti velmi rychle pochytávají zlozvyky svých rodičů. Bohužel i v jídle. Myslím, že právě rodiče by měli přijmout svou roli ve všech směrech a tak nějak tuším, že jedním z hlavních směrů rodičovství je zajistit zdraví a štěstí pro své dítě. A pokud své dítě nechají dojít do stavu obezity, pak pravděpodobně v něčem selhali.

Jamie-Says
                                                                                                                                        zdroj: eyecandypopper.com
Jamie Oliver přišel s nápadem vyučovat o jídle ve školách přímo děti. Ukázat jim rozmanitost a krásu stravování. Ukázat, že jídlo se nemusí skládat pouze z fast foodů, aby bylo chutné. To je to, co se mi líbí. Není to násilné vnucování přehnané konzumace zeleniny nebo jiných (podle mnoha lidí přespříliš zdravých) ingrediencí a surovin. Další věcí je uvědomění si jídla. Zní to absurdně, ale uvažujte nad tou myšlenkou chvilku. Kdyby každý uvažoval o surovinách, ze kterých vaří, svět by byl o několik set kilo lehčí. Není to o omezování se, je to o hledání nového a zkoušení, ochutnávání a nezacházení do stravovacích stereotypů. Myslím, že to je přesně to nejhorší, co se může stát. Zabřednutí do takového stadia, kdy myšlenky na jídlo a stravování směřují jediným směrem. Podle mého názoru je důležité mít oči stále otevřené a neustále se snažit rozšiřovat své obzory, jak v životě, tak v jídle.

real-food
                                                              zdroj: emmaschildren.com

Mohla bych napsat ještě mnoho důvodů, proč se mi nápad Jamieho tak líbí, ale bylo by to možná na knihu. :D Určitě si najděte více na stránkách Food Revolution Day. Nebo se podívejte na krátké video, ve kterém o nápadu mluví přímo Jamie Oliver. 

Můžete také nápad podpořit a podepsat petici o vzdělávání dětí ve věci stravování - tady. Ale hlavně, začněte i u sebe a nenechte si utéct žádné chuťové požitky. A taky, začněte přemýšlet o tom, co jíte.

Žádné komentáře :

Okomentovat