středa 1. července 2015

Roláda alá Mojito

Tohle už jsem chtěla spáchat hoodně dlouho. Tedy, abych byla přesná, finální podoba celé věci mě zase tak dávno nenapadla, ale moc dlouho jsem chtěla nějakým způsobem zakomponovat ten tolik oblíbený letní drink - mojito. Kdysi už jsem dělala mojito cupcaky, které byly docela oblíbené, ale vzhledem k tomu, že cupcaky peču pořád, chtěla jsem tentokrát stvořit něco trošku jiného. A pak mě to napadlo...

Stvořím roládu!! Svou druhou v životě!! A tak nějak mi tento nápad utkvěl v hlavě. A protože už mě to nepustilo, začala jsem s přípravou, pečením a tvořením. A musím říct, že výsledkem jsem byla příjemně překvapená. Základ tvořil limetkový korpus, který byl vyplněný mátovým krémem. Jenže já jsem chtěla víc, a tak jsem si usmyslela, že roládičku dozdobím mátovými lístky v cukru. Takže jsem začala pátrat potom, jak by se to dalo provést a výsledek už musíte zhodnotit sami z fotografií. Já jsem byla spokojená. I když nějaké mouchy to mělo, ale ty byly způsobeny mou "neskonalou šikovností". No jooo, občas se všechno nevydaří. Přesto je třeba zachovat si optimismus a dobrou náladu. Příště se mi třeba ten krém nesrazí. :D :D (nebojte, krém je osvědčený, já jsem asi neměla dostatečně vychladlý pudink)
Každopádně, tahle roláda je super na léto. Je to přesně jeden z těch dezertů, ve kterých cítíte tu svěžest, jenž všichni od letních dezertů očekávají. Takže ji určitě vyzkoušejte. Já doufám, že Vás nadchne stejně jako mě.

Roláda alá Mojito

nachystejte si:

6 vajec
140 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
kůra ze dvou limetek
šťáva z půlky limetky


na krém:
250 g másla
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
3 větvičky máty
200 g cukru
bílý rum

1. Rozdělte bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte ve větší míse polotuhý sníh, do něj přidejte cukr a šlehejte do lesklého tuhého sněhu. V menší misce prošlehejte žloutky. Měly by zesvětlat a vytvořit hladkou hmotu. Přimíchejte žloutky do sněhu.

2. Do vzniklé hmoty lehce přimíchejte mouku, kůru z limetek a šťávu z půlky limetky. Vzniklé těsto vlijte na pečícím papírem vyložený plech a pečte na 180°C asi 15 minut. Po upečení srolujte i s papírem do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

3, Větvičky máty vložte do mléka a přiveďte k varu. Nechte 3-5 minul probublávat, pak sejměte z plotýnky a prolijte skrz sítko. V horkém mléku uvařte pudink. Nechte ho vychladnout do pokojové teploty.

4. Máslo vyšlehejte do hladka. Přidejte cukr a rum a dál šlehejte. Pak do něj postupně přidávejte vychladlý pudink a šlehejte až vznikne krásně hladký krém. 

5. Vychladlý korpus rozbalte a potřete krémem. Postupně zabalte a přitom odstraňujte pečící papír. Dozdobte podle svých představ a vychutnávejte. 



Seznam receptů: zde


1 komentář :

  1. Teda to musela být dobrota :-) . Mojito je i můj nejoblíbenější drink :-) . Dost často ho piju bez rumu. Pak se mi alespoň nemotá hlava :-D . Dát si nealko mojito a k tomu točenou zmrzlinu, tak tomu říkám pohoda :-) . Vloni jsme si koupili zmrzlinový stroj z Cesk, takže máme neomezený přísun zmrzliny :-) .

    OdpovědětVymazat