úterý 22. září 2015

Jablečno-karamelový koláč

Tak i září se nám nachýlilo ke konci, a pro mě a mnoho dalších to znamená začátek školy. Bohužel pro mě, také krok do nového. Anooo, v tomhle jsem taky hrozná a divná a nevím, co ještě. Jednou to se mnou nějaký parťák do života bude mít fakt těžké.  A tak jsem se na konci svého volna začala dosti věnovat pečení. Je to jedna z věcí, která mě dokáže uklidnit, ale to asi není nic šokujícího, když Vám o pečení tak často píšu. 


Od tety jsme dostali asi 10 kg jablek, a tak jsem samozřejmě chtěla péct něco z nich. A chtěla jsem, aby to bylo něco nového. Jak jinak. A pak mě to napadlo. Vždycky mě fascinovala taková ta typicky americká kombinace jablek v karamelu. A vždycky jsem taky toužila vědět, co na tom mají. Já osobně jsem si totiž nikdy nedokázala představit ten pocit zakousnutí se do jablka a následné překonání bariéry něčeho jako karamel, co je tak neskutečně sladké. Ale přesto mě to vždycky fakt zajímalo. A tak jsem se rozhodla právě pro tuhle kombinaci, jen v trochu jiné podobě. Upekla jsem jablečno-karamelový koláč. A musím Vám říct, že mě příjemně překvapil. 


Bála jsem se, že náplň bude moc tekutá, a korpus se mi rozmočí, ale vůbec se tak nestalo, a koláč byl nádherně vláčný, a vůbec ne suchý, jak se to někdy u koláčů může stát. Jablka s karamelem nebyla nijak extrémně sladká a chutě se hezky kombinovaly. Na vrch jsem ho ještě posypala skořicovou drobenkou z ovesných vloček a ano, myslím, že ho klidně upeču znova. Snad jedinou výtku bych měla. Byla neskutečně sytý. :D Ale to asi taky není úplně na škodu. A možná ještě jedna maličkost. Je to docela časově náročný recept, ale myslím, že se to vyplatí a Vaše chuťové buňky Vám jistě poděkují.

Snad Vám tato kombinace zachutná stejně jako mně. 

Jablečno-karamelový koláč

nachystejte si:

korpus:
250 g polohrubé mouky
120 g studeného másla
100 g cukru
1 vejce
1/2 prášku do pečiva

náplň:
5 - 6 větších jablek
šťáva z jednoho citronu
1/2 dávky slaného karamelu
2 lžičky skořice
3 lžíce hladké mouky
5 lžic krystalového cukru

drobenka:
1/2 hrnku ovesných vloček (lépe jemných)
50 g másla
2 lžíce cukru
1 lžička skořice

1. Z ingrediencí na korpus vyhnětejte těsto. Zabalte do folie a dejte do lednice.

2. Mezitím si nachystejte náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Vložte je do větší mísy a zalijte šťávou z citronu. Promíchejte. Přidejte skořici, mouku, cukr a vanilkový extrakt a opět promíchejte. Pak přelijte karamelem a naposledy promíchejte. 

3. Z lednice vyndejte těsto a vyložte jím koláčovou formu. Není třeba ho válet, těsto je měkké a lehce jde do formy vtlačit prsty. Na těsto nalijte náplň.

4. V misce vidličkou rozetřete máslo s vločkami, cukrem a skořicí. Drobenka bude pravděpodobně sypčí, než klasická, ale nelekněte se. Neobsahuje mouku, takže je to zcela přirozené. Drobenkou posypte povrch koláče a pečte na 180°C asi 20 minut nebo do zezlátnutí korpusu.

Více receptů naleznete zde :)


6 komentářů :

  1. Ten vypadá dokonale :)
    Skvělý dezert na podzim!

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já jsem právě chtěla navodit tu podzimní atmosféru, ačkoliv počasí si s námi zatím dělá co chce. :D

      Vymazat
  2. Vypadá naprosto neodolatelně *_* !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda :) děkuji, věřím, že Váš pokus bude vypadat ještě lépe ;)

      Vymazat
    2. :) Jednou to zkusím, ale nemyslím se, že by se mi to mělo nějak povést :D Nejsem tak nadaná ^^

      Vymazat
    3. To není o nadání ;) Když se do toho dá troška citu, tak je výsledek zaručený ;)

      Vymazat