úterý 29. září 2015

Podzim je tady!!

Znám mnoho lidí, kteří nemají rádi podzim. Je to dost zvláštní, myslím si, neboť těch, kteří toto roční období naopak rádi mají, je, alespoň co jsem postřehla, mnohem méně. Na jednu stranu to chápu. Přece jen se nám pomalu ale jistě ochlazuje, musíme přihazovat čím dál více vrstev oblečení, občas nám zaprší a sem tam dost zafouká... Jasně, všechno má svá pro i proti. Docela často mi ale přijde, že valná většina lidí se snaží vidět pouze ty záporné stránky věci. A tak se dnes podíváme na ty kladné stránky podzimu. (Protože hledat pozitivní stránky já mám ráda.)


                                                                                                                                                      zdroj: wallpaperest.com
Začala bych něčím starým a známým. A to jsou barvy. Už to nejsou ty jasné a zářivé barvičky jako v létě, ale temnější a zemitější odstíny. A ačkoliv se mnoha lidem mohou zdát šedavé a negativní, zkuste ve všem hledat tu pozitivní stránku a říct si, že kdyby bylo pořád všechno stejné, bylo by to prostě nudné, takže i barvy se musí čas od času měnit. Ale takhle polemizovat o podzimu bych dokázala ještě dlouho, a tak se vrhneme na tu nejlepší stránku věci, a to je ta část o jídle. Jak taky jinak!!

Nastává sklizeň samého dobrého. Přichází další z mých oblíbených sezon. Konečně dozrávají dýně, ořechy, jablka a mnoho mnoho dalšího. S tím se pojí nové možnosti kulinaření. Na naší zahrádce máme desítky let starou lísku. Je fakt obří a asi před týdnem odezněla doba, kdy z ní padala asi tak tuna ořechů denně. Ano, po týdnu stráveném vybíráním ořechů z trávy už pociťuji, že ač jsem ještě poměrně mladá, má záda sužuje docela nehezká bolest, ale ten pocit, že to jsou domácí ořechy z Vaší vlastní zahrady (teda jasně, zahrady mých rodičů) a že za kupované ořechy, které nemají téměř žádnou chuť, oproti těm, které právě sbíráte, byste zaplatili skoro hříšné peníze, je mnohem silnější. ;) Ty bylo věru složité souvětí.  Joo, a kdybyste náhodou uvažovali nad tím, že teď, když už lískové oříšky nepadají, musím se nudit, tak jste na omylu. Pro změnu začaly padat ořechy vlašské z neméně obřího stromu hned vedle lísky. (A nebudete tomu možná věřit, ale naše maliní se právě v těchto dnech pyšní nejvyšším počtem zralých malin denně!! Je to úplně překvapivé a fascinující a úžasné!!)

Takhle úžasně vypadaly na stromě...
...a takhle šíleně padaly na zem :D
Po létě se nám ochladí a naše tělo začne cítit potřebu ohřát se i zevnitř. V tuto chvíli si asi většina z Vás vybaví nějaký ten alkohol, ale já jsem za prvé abstinent a za druhé věřím, že nemůžete pít alkoholické nápoje pořád, a proto máte jistě čas od času i Vy chuť třeba na nějakou dobrou polévku, ku příkladu z již zmíněné dýně. To je fakt mňamka, a navíc neskutečně jednoduchá a taky ještě neskutečněji zdravá. Což už zní jako docela dost důvodů, pro ji svému tělu dopřát, no ne? :)


Doufám, že najdete alespoň něco krásně pozitivního a hezkého i na nadcházejícím podzimu. Snad jsem Vás trošku inspirovala. Mějte se překrásně a užívejte dnů!

Radka P.




Žádné komentáře :

Okomentovat