neděle 28. února 2016

Čokoládové cupcaky s krémem ze slaného karamelu

Můj další příspěvek na RD byl poněkud méně ovocný, než předchozí borůvkovo-citronové cupcaky. Je to v zahraničí převelice oblíbená kombinace čokolády a slaného karamelu. O slaném karamelu už básním delší dobu a i tento recept potvrzuje, že je to opravdová mňamka s mnoha využitími. Chutě se krásně snoubí dohromady, takže nemusíte mít strach, že výsledek bude nějak přeslazený, nebo že by snad k sobě chutě nešly. 


O těchto cupcakecích (aaach!! to skloňování) jsem už vlastně také psala. A je to už pěkně dlouho. Bylo to loni v květnu, kdy jsem tuhle lahodnou kombinaci vyzkoušela poprvé, inspirovaná jedním z dortů mé oblíbené Cupcake Jemmy. Už tenkrát mě nadchly. Mé opěvování na jejich adresu si můžete připomenout zde.  Zvolila jsem tedy pro mě už osvědčený recept s jednou malinkatou změnou - karamel jsem nepoužila do cupcaků, ale pouze do krému a jako závěrečný přeliv. Ale tento malý detail celku neublížil a cupcaky na ničem neztratily.


Recept je, podle mého názoru, opravdu jednoduchý, takže se ho nemusíte bát ani jste-li začátečníci. Nelekněte se ani množství tekutiny v těstě. Ač se může zdát lehce nestandardní, funguje. Nakonec ještě upozorním, že je lepší si připravit slaný karamel dopředu tak, aby byl při použití do krému v pokojové teplotě. Odkaz na recept NA KARAMEL naleznete zde.

Recept je na 24 cupcaků.

Čokoládové cupcaky s krémem ze slaného karamelu

nachystejte si:

na cupcaky: 
350 g hladké mouky
50 g kakaa
350 g cukru
1 lžička jedlé sody
3 vejce
240 ml kávy (vychladlé)
240 ml mléka
210 ml oleje
100 g tmavé čokolády (alespoň 60%)

na krém:
350g másla
200 g moučkového cukru

1. V míse smícháme prosátou mouku, kakao, jedlou sodu a cukr. V jiné míse smícháme vejce, kávu, mléko a olej. Do tekutin postupně, alespoň ve třech krocích, přidáváme suchou směs. Mícháme do hladkého, tekutého těsta. Nakonec přidáme na jemno nasekanou čokoládu. Košíčky plníme těstem asi do tří čtvrtin a pečeme 20 minut na 170°C.

2. Na krém vyšleháme máslo do hladké a lehké hmoty. Poté postupně přisypeme cukr a opět vyšleháme do hladké a krémové hmoty. Nakonec přilijeme slaný karamel a šleháme dokud se směs nespojí a nevznikne hladký krém. V případě, že krém nepůjde spojit, vyšlehejte ho nad vodní parou.

3. Krém nanášíme na vychladlé cupcaky. Můžeme dozdobit dle vlastní fantazie, například slanými preclíky.


VŠECHNY RECEPTY NALEZNETE ZDE :)

Žádné komentáře :

Okomentovat