pátek 24. června 2016

Brownie dort s karamelem

Tenhle recept asi nebude nijak přelomový, ale přesto se o něj chci s Vámi podělit. Potřebovala jsem upéct něco jednoduché, nad čím se nemusí moc přemýšlet a přesto je vysoká pravděpodobnost, že bude chutnat. A myslím, že tenhle dezert všechny kritéria splnil docela dobře.


Jedinou jeho nevýhodou je, že celkový čas přípravy není úplně krátký. Přece jen je to dort, takže před rozkrojením je dobré ho nechat úplně vychladnout, poleva na něm by pak měla taky nějakou dobu "zasychat", takže ačkoliv to není opravdu nic složitého, je dobré si předem uvědomit, že to nebude trvat jen nějaký krátký moment. Ale!! Jako obvykle se čekání velice vyplatí. Dortík je prostě mňamózní, rozplývající se a delikátní. Není úplně lehký, ano asi bych ho spíše zařadila mezi ty hutnější, ale co už? Nesmíte to tak brát, jednou za čas si i takovýhle dezert dopřát zcela jistě můžete.

Mimochodem, abych si jeho přípravu alespoň trošku urychlila, použila jsem karamelové Salko. Klidně můžete připravit i karamelový krém (třeba tenhle z mých cupcakes), ale bohatě postačí potřít ho Salkem. 

Brownie dort s karamelem

nachystejte si:  
115 g kvalitní čokolády (alespoň 60%)
180 g másla
200 g cukru
3 vejce
150 ml zakysané smetany
150 g hladké mouky
7 g prášku do pečiva
2 lžičky vanilkového extraktu

na dohotovení:
1 plechovka karamelového Salka
200 g kvalitní čokolády
225 ml smetany ke šlehání

1. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a necháme vychladnout do pokojové teploty. Máslo a cukr vyšleháme do hladké hmoty. Přidáme po jednom vejce, vanilku a smetanu. Nakonec přidáme čokoládu a spojíme.

2. Vmícháme mouku a prášek do pečiva. Hotové těsto nalijeme do menší dortové formy (průměr asi 17 cm). Pečeme na 190°C asi 30 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.

3. Vychladlý dort rozkrojíme a vevnitř potřeme karamelovým Salkem. Přiklopíme a připravíme si čokoládovou polevu.

4. Čokoládu nakrájíme na menší kousky. Smetanu přivedeme v menším hrnci k varu. Jakmile vře, nasypeme do ní čokoládu a necháme úplně rozpustit. Můžeme lehce promíchat, aby se směs hezky spojila. Když je poleva hotová, nalijeme ji na dort. Necháme alespoň 4 hodiny v pokojové teplotě odpočívat a nasakovat všechny chutě, a pak už jen vychutnáváme. 

Žádné komentáře :

Okomentovat