středa 30. prosince 2015

Food objevy 2015

Už dlouho jsem o článku tohoto typu přemýšlela. Pokaždé, když jsem narazila na nějakou (alespoň pro mou maličkost) novinku, která mě nadchla, jsem tak nějak měla potřebu se o ni s Vámi podělit. Ale pak jsem si to rozmyslela, protože mi přišla hloupost psát o nějaké jedné věci celý článek. Ale drželo se mě to, a nakonec mi přišlo jako dobrý nápad napsat na konci roku takové menší shrnutí o těch opravdu největších zázracích roku.


Jediná věc, o které už jsem psala, a přesto ji zmiňuji znovu, je vanilkový extrakt. Jasně, už jsem s ním možná trochu trapná, ale podle mě je to fakt takový tekutý zázrak, a ke všemu jedno z mála využití alkoholického nápoje, které ocením i já. Můžete si ho koupit nebo vyrobit, což je taky super. Jak na jeho výrobu, najdete v mém již zmiňovaném článku. Je to už něco málo přes půl roku a stále čerpám z jedné lahve, kterou jsem si vyrobila. A to myslím, že peču dost často a používám ho téměř do všeho, takže jeho výroba se jistě vyplatila.


Zůstaneme u tekutin, i když poněkud odlišných. Možná Vás to zarazí, ale já jsem dostala odvahu odnést si z obchodu javorový sirup až letos. A sama nechápu, proč jsem tak neučinila už dříve. Je to totiž opravdu a zcela vážně naprosto jedinečná delikatesní úžasnost. Od doby, co jsem ho vyzkoušela poprvé, jsem stihla otestovat 3 značky z českých obchodů (Tesco, DM, Lidl), ale čirou náhodou také jeden dovezený z Kanady. To že ten kanadský byl dost odlišný a celkově nejlepší bude asi všem jasné, ale na druhou stranu ani ty místní nejsou k zahození a kupuji je nadále.


Dalším sladidlem v mém top výběru je cukr z kokosových květů. Přišla jsem na něj díky své skvělé paní učitelce. Když jsme zrovna měli čas mezi výběrem skladby nebo při rozkládání flétny, často jsme si povídaly o jídle, protože obě jsme pro něj měly svým způsobem jistou vášeň a navzájem jsme si doporučovaly různé nové, zdravější vychytávky. A tohle byla jedna z těch jejích. A musím uznat, že skvělá. Tento cukr má lahodnou karamelovou chuť a řekla bych, že je sladší než klasický i třtinový cukr. Jeho nevýhodou je cena, která je stále dost vysoká, a tak si ho dost šetřím a nepoužívám ho úplně běžně. Ale přesto je vážně úžasný a stojí za vyzkoušení.


A teď trošku odjinud. Na řadu přichází pohanková mouka, o které už jsem se vlastně také jednou zmiňovala v článku o pohankových palačinkách. Je to asi nejlepší bezlepková mouka, kterou jsem zatím vyzkoušela. Nemá nijak výraznou pachuť jako jiné mouky a celkově nezasvěcený člověk nepozná rozdíl oproti běžné mouce (ani můj bratr to nepoznal a to se dá co říct).


Nakonec musím zmínit jednu zeleninu a jedno ovoce. Člověk by řekl, že v téhle oblasti už ho toho moc nemůže překvapit, ale opak je pravdou. Letos mě nadchly batáty a passion fruit alias mučenka jedlá. Předpokládám, že pro mnohé to nebude úplná novinka, ale stejně se o nich musím zmínit. Batáty nebo sladké brambory, chcete-li jsou skvělé buď jako příloha místo brambor klasických nebo jen tak. Já jsem je zatím buď pekla s trochou oleje a soli nebo uvařila a rozmačkala a obě dvě verze byly opravdu mňamózní. Passion fruit je zástupcem ovocné kategorie. Má úžasnou vůni a skvělou, takovou lehce kyselou chuť. Navíc krásně vypadá, takže v závěru se jeví jako ideální ovoce.


Mučenkou bych tento výčet i letošní blogování ukončila. Doufám, že jsem Vás alespoň někdy inspirovala a navnadila na vyzkoušení něčeho nového a věřím, že Vaše sladké tvoření slavilo úspěchy. Závěrem mi ještě dovolte popřát všem krásný vstup do nového roku, a také aby byl ještě lepší než ten předešlý. Mějte se krásně a užívejte. :)

                                                                                                                                                         zdroj: owlcanada.org

2 komentáře :

  1. Všechno to vypadá moc dobře, javorový sirup jsem kdysi používala, když jsem si dělala ovesné kaše, poslední dobou jsem zlenivěla a takového snídaně si nedělám, ale je to škoda, no. :)
    Pinki Claire

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Jsme na tom asi podobně, navíc teď v čase relativně těžkých věcí a tuny sladkého by asi bylo bláznovství ještě snídat ač lahodné, tak také těžké a sladké kaše. :)

      Vymazat