sobota 2. dubna 2016

Lávové čokodortíky (Chocolate Lava Cakes)

Nastal čas na další čokodezert!! A ne jen tak ledajaký. Konečně jsem přišla na geniální a perfektně fungující recept na Lávové čokodortíky nebo čokoládové soufflé, chcete-li. Ale musíte uznat, že lávové dortíky zní prostě krásně, takže mi dovolte zůstat u tohoto názvu. Právě toto jméno navíc vystihuje tenhle lahodně úžasný dezert asi nejlépe. Jsou to malé dortíky, ze kterých potom, co do nich zajedete lžičkou, teče úžasná čokoláda. Mňamka je v tomhle případě asi slabé slovo.


Možná si říkáte, že to s tou chválou trošku přeháním. A možná máte pravdu, ale ještě nějakou chvíli Vám ji nepřiznám, protože jsem velice dlouhou dobu nedokázala přijít na správný recept. Vždycky jsem dokázala upéct krásně nadýchané a opravdu vynikající bábovičky. vzhledově se podobající lávovým dortíkům, ale nedokázala jsem dojít k onomu vytouženému tekutému prostředku. Až nyní!! A povedly se tak dobře, že na druhý den si je maminka vyžádala znovu. Ano, přesně ta maminka, která nemá v oblibě čokoládové dezerty. Z toho už musí být všem jasné, že se nejedná o jen tak obyčejnou čokoládovou záležitost. 


Není to jeden z těch dezertů, které můžete připravit dopředu, ale příprava je tak rychlá, že se tímto faktem nemusíte vůbec zabývat. Vlastně jen rozpustíte čokoládu, vyšleháte vejce, spojíte dohromady, přidáte trošku mouky a tadáá!! Konec. Na chvilku dáte do trouby a pak už se jen těšíte z geniálnosti tak jednoduché a rychlé věci. Je to jako takové malé čokoládové kouzlo.

 Nezapomeňte použít opravdu kvalitní čokoládu. Obsah kakaa nechám na Vaší chuti, ale já osobně doporučuji kvalitní hořkou čokoládu. Na své dortíky jsem použila kombinaci 70 a 50% čokolády. Dortíky můžete péct jak v malých zapékacích mističkách tak v silikonových formičkách na muffiny. Množství je přibližně na 6-8 dortíků. Počet se odvíjí od velikosti použitých mističek.

Lávové čokodortíky

nachystejte si:
170 g kvalitní čokolády
160 g másla
3 vejce
100 g krystalového cukru
50 g hladké mouky

1. Čokoládu vložíme do ohnivzdorné misky a rozpustíme nad vodní parou. Když je rozpuštěná přidáme do ní na kostky nakrájené máslo a za stálého míchání ho necháme v čokoládě rozpustit. Když je všech rozpuštěné a spojené, sundáme misku z vodní páry a přidáme vanilkový extrakt. 

2. Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Poté do mísy postupně, pomalu a za stálého míchání přiléváme rozpuštěnou čokoládu s máslem. 

3. Nakonec do čokoládové směsi zamícháme mouku. Čokoládovou hmotu plníme do máslem vymazaných mističek nebo formiček až po okraj. Pečeme na 175°C 15 minut. Povrch a okraje by měly být upečené a prostředek dortíků krásně tekutý.



2 komentáře :